Διαδικτυακά Σεμινάρια για τον Σχολικό Εκφοβισμού στο πλαίσιο του έργου PREPEI (Protecting, Enhancing, Participating, Educating, Informing)

Διαδικτυακά Σεμινάρια για τον Σχολικό Εκφοβισμού στο πλαίσιο του έργου PREPEI (Protecting, Enhancing, Participating, Educating, Informing)

Κατά την 4η διακρατική συνάντηση του έργου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2019, στη Μπίτολα (Βόρεια Μακεδονία), οι εταίροι του έργου αποφάσισαν ότι από της 10 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα 12 διαδικτυακά σεμινάρια μέσω του YouTube channel που διατηρεί η κοινοπραξία του έργου.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια έχουν ως κεντρική θεματική τη διδασκαλία της αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Στόχος των διαδικτυακών σεμιναρίων είναι να προσφέρουν επιμόρφωση στις ομάδες στόχο του έργου σε θέματα αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, μέσω της διοργάνωσης μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω διαδικτύου σε συνεχή βάση.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια διατίθονται σε 12 θεματικές ενότητες στα Αγγλικά (4 από τα οποία διατίθενται στα ελληνικά) συνολικής διάρκείας 5 ωρών και είναι διάθεσιμα μέσω του YouTube channel του έργου.

 

Οι διαθέσιμες θεματικές ενότητες διαδικτυακών σεμιναρίων:

 

1. Κατανόηση και τρόποι παρέμβασης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (ορισμός και τυπολογία του εκφοβισμού, παράγοντες που σχετίζονται με τον εκφοβισμό, πρόληψη, ο ρόλος των ενηλίκων)

2. Δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος (ο ρόλος του Καραγκιόζη, η αποτελεσματικότητα του βίντεο ως παιδαγωγικού εργαλείου, η παιδαγωγική αξία του Καραγκιόζη).

3. Ορθές πρακτικές κατά του εκφοβισμού (επανορθωτική δικαιοσύνη, διαμεσολάβηση από ομοτίμους, προσέγγιση Olweus)

4. Πώς να αντιμετωπίσετε το cyberbullying (ορισμός της διαδικτυακής παρενόχλησης, πώς να εντοπίσετε το cyberbullying, προληπτικά μέτρα)

5. Πώς να εμπλέξετε τους γονείς σε δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού (γονείς, επικοινωνία, εθελοντισμός, μάθηση στο σπίτι, λήψη αποφάσεων)

6. Συναισθηματική νοημοσύνη (αυτογνωσία στα αισθήματα και τα συναισθήματα, αυτοέλεγχος στις συμπεριφορές, εμπάθεια, αβεβαιότητα)

7. Διαχείριση των συγκρούσεων (κατανόηση της δυναμικής των διαπραγματεύσεων μεταξύ συγκρουόμενων ομάδων συμφερόντων και του τρόπου επίτευξης αμοιβαίας συμφωνίας, ενεργή ακρόαση)

8. Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης (πιστέψτε στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, γνωρίστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, θέστε μικρούς στόχους και επιτύχετε τους).
9. Διαφορετικότητα και διαπολιτισμική κατανόηση (σεβασμός της ανθρώπινης ισότητας σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο, αποκτήστε διαπολιτισμική συνείδηση και σεβασμό, μάθετε να βάζετε τον εαυτό σας στην θέση του άλλου)

10. Παιδαγωγική προσέγγιση και αρχές μάθησης (δυναμική της ομάδες και κανόνες, πολλαπλη νοημοσύνη και στυλ μάθησης)

11. Καραγκιόζης: Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό κλίμα στην τάξη, μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε τους ήρωες του θεάτρου σκιών και τα βιντεοπαχνίδια (θεάτρο σκιών, γεγονότα και αριθμοί, ο ρόλος του Καραγκιόζη)

12. Ενδοοικογενειακή βία (ορισμός, συμβουλές, καταναγκαστικός έλεγχος).

 

Στο κανάλι YouTube μπορείτε να βρείτε και τα 12 διαδικτυακά σεμινάρια στα Αγγλικά (4 μαθήματα διατίθενται στα Ελληνικά) σε βίντεο παρουσιάσεις PowerPoint.

Ο συνδεσμός για το κανάλι YouTube είναι εδώ.

Επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο του έργου στον σύνδεσμο: www.prepei.eu