Signatures contra l'assetjament escolar

Lavanguardia, 10/06/2014

Una entitat de Santa Coloma s'integra en una xarxa europea per plantejar a Brussel•les la commemoració del Dia contra el 'bullying'

L'assetjament escolar és present en escoles tant públiques com privades, en barris socioeconòmicament desestructurats i en zones d'alt poder adquisitiu. És una xacra transversal que es comença a detectar en els darrers cursos de primària, quan els nens tenen al voltant dels onze anys.

A banda de la seva transversalitat, però, una altra de les principals característiques del 'bullyng' és la seva invisibilitat. L'assetjament es dóna d'amagat, sense la presència de cap adult i la vergonya o el fet de restar-li importància per part de la víctima el converteixen en un fenomen poc visible socialment.

Es per aquests motius que diverses associacions de tota Europa s'han unit per donar visibilitat i conscienciar la societat sobre els efectes d'aquest fenomen. Disset entitats es proposen reunir 50.000 signatures per dur davant el Parlament Europeu una proposta per commemorar el Dia europeu contra el 'bullying'.

Catalunya hi està representada a través de Baobab, amb seu a Santa Coloma de Gramenet i que des de l'any 2001 desenvolupa diferents projectes amb tot tipus de col•lectius en risc d'exclusió de l'àrea metropolitana de Barcelona. En l'àmbit de l'assetjament escolar ja han dut a terme anteriorment dues campanyes adreçades tant a alumnes com a pares i professors.

El president de Baobab, Ferran Calvo, explica que en els darrers anys s'ha notat un "canvi d'actitud" que afavoreix a una "major sensibilització" de la societat al voltant d'aquest fenomen: "Per poder intervenir ha de ser permeable i que no es quedi només dins les parets del centre educatiu".